Vajon tovább nőnek jövőre az ingatlanárak?

Vajon tovább nőnek jövőre az ingatlanárak?

2022-12-09 11:27:53

Összesen 91 ingatlancéget kérdezett meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Masterplast közös novemberi felmérése a lakáspiaci folyamatok alakulásáról. Bár a megkérdezett ingatlanosok többsége a használt és az új építésű lakások árában is stagnálásra számít, bizonyos lakástípusoknál további áremelkedés valószínű és a bérleti díjakban is emelkedésre számít a többség.


A fővárosi használt lakások a válaszadók 19 százaléka szerint drágulnak jövőre, 48 százalék az árak stagnálásra, 33 százalék pedig az árak jelképes, 1 százalék körüli mérséklődésére számít. A vidéki körzetekben erős többségbe kerültek a csökkenő árakra számítók: az összesített előrejelzés szerint nyugaton 4, keleten 6 százalék körüli árcsökkenés várható. Az új építésű lakások áremelkedésére számítók aránya országosan egyharmad, míg csaknem kétharmad stagnálásra számít.


BUDAPESTEN AZ ÁTLAGOSNÁL TÖBBEN SZÁMOLNAK TOVÁBBI ÁREMELKEDÉSSEL. A VÁLASZADÓK SZERINT ÁTLAGOSAN 3 SZÁZALÉK KÖRÜLI ÁREMELKEDÉS VÁRHATÓ A KÖVETKEZŐ EGY ÉVBEN, MÍG A FŐVÁROSBAN 5 SZÁZALÉK VALÓSZÍNŰ.


A lakásbérleti piacon a közeljövőben a fővárosban átlagosan 4 százalékos, a nyugati régióban 2 százalékos díjemelkedés, míg az ország keleti részén 6 százalékos csökkenés valószínű.


A közlemény szerint az ingatlannal foglalkozó fővárosi vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az egy negyedévvel korábbihoz képest jelentősen romlottak. Csaknem minden szegmensben a keresletet kisebb-nagyobb mértékben meghaladó kínálat valószínű. Kelet- és Nyugat-Magyarországon egyaránt romlóak a várakozások, és minden szegmensben túlkínálatot várnak.


Arra is kitértek, hogy a lakosság a korábbinál óvatosabbá vált. A biztosan lakást vásárolni vagy építeni szándékozó háztartások száma az egy negyedévvel ezelőttihez képest 17, a valószínűleg ezt szándékozóké 13 százalékkal csökkent.


A lakáspiaci indexek 2022-ben csaknem folyamatosan csökkentek, ami azt jelzi, hogy a piaci kilátások romlóak. A novemberi felmérés szerint a GKI-Masterplast fővárosi lakáspiaci index (amely az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) negyedéves alapon 10, éves alapon 26 ponttal csökkent. Az ország egészére vonatkozó index negyedéves alapon 9, éves alapon 27 pontos szűkülést mutat. Az aktuális indexértékek a pandémia mélypontján mért értékeket idézik.

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Nincsenek további hírek ebben a kategóriában!